popenec břečťanolistý Glechoma hederacea

Je pravá chvíle vyrazit pro zelený příspěvek do našeho jídelníčku. A nemusíme chodit daleko, stačí se venku porozhlédnout kolem sebe – popenec, kopřivu a bršlici zaručeně spatříme. Jen bychom je pro konzumní účely měli sbírat někde na relativně čistém místě, ne hned u silnice nebo tam, kde se vesele prohánejí domácí mazlíčci.

Jak rostliny poznáme? Popenec břečťanolistý Glechoma hederacea je na úvodním obrázku tohoto příspěvku, kopřivu netřeba představovat a pokud si nejsme jistí, jak vypadá bršlice kozí noha Aegopodium podagraria, tak obrázek jejího mladého listí najdeme v dřívějším  příspěvku o bršlici. Pro kulinářské účely se hodí sbírat jen mladé rostlinky.

Doma z nich připravíme pochoutky, přičemž první jsem již odzkoušela a je prostě a jednoduše chutná. Předpokládám, že i druhý recept bude výtečný, oba dva jsem kdysi vystřihla, poněkud překvapivě – z časopisu Ekonom – je to tedy po vícero stránkách užitečný časopis…

… první pochoutka: Bršlicová omáčka na špagety

– nasbíráme větší množství mladých lístků kopřiv a bršlice (nezapomeneme si doma rukavice),

– osmažíme na oleji cibulku,

– zelené lístky umyjeme, spaříme horkou vodou a nadrobno nakrájíme,

– zelenou směs přidáme k osmažené cibuli,

– přidáme 2 stroužky česneku, špetku muškátového květu, trochu soli a zlehka podlijeme vodou,

– 5 minut dusíme,

– přidáme kysanou smetanu,

– omáčkou pokryjeme uvařené špagety a posypeme strouhaným sýrem.

…druhá pochoutka: Drožďová pomázánka s popencem

– nasbíráme hrst nati popence,

– na másle zpěníme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme balíček čerstvého droždí, které necháme za stálého míchání rozpustit,

– přidáme omytý popenec a osmahneme,

– přidáme rozklepnutá vejce, osolíme, opepříme a opět osmahneme.

– Doporučeno na topinky.

Hned zítra se porozhlédnu po modrém popenci. A také po sedmikráskách, kterými prý můžeme přizdobit polévku…

Poznámka z 6. května: pomazánka s popencem je opravdu výtečná!

Upraveno podle: Ekonom 16/2009

Foto: autorka