Jak úspěšně navrhnout zahradu ve tvaru L

Problematickým tvarem pozemku může být zahrada ve tvaru L, ve které vznikají oddělená místa, volající po sjednocení. K této samotné skutečnosti se ještě v řešené zahradě přidalo nevhodné místní uspořádání zahradních částí – šlo o to, že se hojně využívala část zahrady za domem, kde jednak není vidět ze silnice, jednak je zde vstup do domu. Druhá část „L“, vedoucí kolem boční zdi domu k silnici, byla zcela opomíjená. Opomíjená byla také díky tvaru původního záhonu, který tuto část zahrady téměř zcela odděloval od hojně užívané části.

původní stav

 

Přáním majitelů bylo sjednotit zahradní prostory, využít je cele pro pobyt v zahradě; původní výsadbu převážně přerostlých jehličnanů redukovat a celou výsadbu „zjemnit“. Zahrada má také vzrostlý habrový plot odddělující ji od potoka – doporučila jsem plot zachovat spolu s několika tvarově přitažlivými jehličnany na vhodných místech.

Řešení jsem našla při přemýšlení nad činnostmi, které by se daly v zahradě vykonávat. Jelikož majitelé chtějí zahradu užívat k relaxaci, nabízelo se stolování s venkovní přípravou jídel, travnatá plocha pro slunění a hry, vodní radovánky a v neposlední řadě výhled na upravený zajímavý prostor. Vznikly dvě varianty – s vířivou vanou nebo s bazénem; z nichž si majitelé vybrali řešení s bazénem:

pohled na obě části zahrady

 

 

Návrh je sjednocen použitím dřevěných podlah v kombinaci s dlažbou. Podlahy doplňují dřevěné zástěny, které ohraničením prostoru opticky připojí dříve nepoužívanou část zahrady k hlavní části. Tím zároveň vzniká chráněný prostor od silnice i od sousedního pozemku pro plné bezstarostné využívaní bazénu a jeho okolí.  Soukromí chrání také několik zachovaných krásně rostlých jehličnanů, které jsou doplněné vysokými trávami. Dřevěná podlaha ve tvaru dvou překrývajících se čtverců na rohu domu u branky od silnice zve ke vstupu do části s bazénem; cesta k bazénu pokračuje nášlapnými dlaždicemi. Prostor kolem bazénu vítá návštěvníky bohatou výsadbou trvalek.

U vchodu do domu je posezení s krbem pod vysokou borovicí, za nízkou zídkou je terén o něco níže a je zde vysázena okrasná třešeň, na jejíž korunu díky výškovému rozdílu bude pěkný pohled.

Celá výsadba je laděna do středomořského stylu s levandulemi, šantami, šalvějemi a trávami, zároveň se sloupovitými jehličnany náznakově lemujícími cestu z nášlapných dlaždic. Styl podtrhují neosázené nádoby ve tvaru amfory.

Tmavočervená lavice před zástěnou ukončuje pohled od bazénu a díky své barvě přibližuje vzdálený konec zahrady. Alternativně na místě lavice může pokračovat výsadba v podobném barevném působení. Zadní část zástěn je pokryta trelážemi s popínavými rostlinami pro pěkný pohled na ně od sousedů (taktéž kompostéry jsou ukryté za keři).

Na posledním obrázku je vidět záhon mezi vjezdy; střídají se na něm velké kameny s trávami a modře kvetoucími trvalkami jako ozvěna horských scenérií.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *