My a zahrada

Ukázky, nápady a komentáře, jak vytvořit současnou zahradu

Vlnovka zahradou

Podlouhlá zahrada o velikosti 15 x 40 m se rozprostírá za rodinným domem směrem na východ. Majitel chce mít zahradu od okolních domů oddělenou stálezelenými jehličnany, má představu, že by to mohly být tuje… Také má rád japonský styl a přichází se specifickým požadavkem, že chce vysadit 4 japonské javory. Dalšími přáními jsou skalka metr a půl vysoká, ozdobné traviny, snadná údržba, prostor pro dětské hřiště, nějaké ovoce. K domu směrem do zahrady aktuálně plánuje připojit zastřešenou terasu a rád by posléze upravil i zahradu za domem.

1
2

Základem nové zahrady je štěrková cesta vinoucí se jako stuha až k lavici pod jabloněmi. Jabloně nebo jiné ovocné stromy tvoří zadní část zahrady před hradbou smrků. Z lavičky i z terasy je výhled na skalku a soliterní magnolii. Navržená skalka je asi metr vysoká. Vyšší skalka by vzhedem k půdorysu nebyla praktická, neboť by ji musela podepírat opěrná zeď. Magnolii obklopují jarní krokusy.

Před posezením je travnatý prostor nebo místo pro dětské hřiště (obr. 2, 12).

3
4

V záhonech, mezi vyššími i nízkými jehličnany jsou vysázené ornamentální trávy, které navodí přirozený dojem a také splní výplňovou funkci, než jehličnany povyrostou.

5
6

U jarních cibulovin je lépe, když budou sdružené na určitém místě v zahradě, protože už v průběhu jara je možné kolem nich sekat rostoucí trávu. Až listy dodají výživu cibulkám a zvadnou, pak se koncem jara poseče vše, včetně míst s cibulovinami.

7
8
9

Na odstínění vzdálenějších sousedních domů (východní konec zahrady) jsou použity sloupovité kultivary smrku omorika a „stříbrné“ smrky (smrk pichlavý). V blízkosti terasy poskytují clonu nižší kultivary smrků, neboť díky perspektivě jsou dostačující nízké dřeviny. I pocitově je příjemnější, jestliže jsou poblíž posezení spíše nižší prvky. Zastřešená terasa je ze severní strany chráněná navrženou zdí, ve které jsou dveře a okýnka, aby dovnitř proudilo více světla. Dveře z terasy vedou na část pozemku za severní stěnou domu. Díky nim mohou být až k terase vysázené clonící keře poskytující soukromí (mimo nižších smrků také kalina vonná, šeřík).

10

Ve výhledu jižním směrem ze zamýšleného posezení je přímo na hranici pozemku sousední dům. K zaclonění pohledů jsou navrženy sloupovité tisy – velmi dobře rostou ve stínu a neodvětvují při nedostatku světla. Na konci řady tisů je více světla a proto jsou vystřídané dvěma tujemi (obr. 2, 10). Před řadou tisů jsou dva žluté kultivary jehličnanů, aby místo prosvětlily. Stinné místo je výhodné využít pro výsadbu japonských javorů, které milují vlhčí a stinnější podmínky. Javory jsou doplněny stylovými prvky japonských zahrad – kameny, kosatci, japonskou lucernou na kameni, bambusovým vodním prvkem (plašičkou jelenů) a především bránou, která má požadovanou funkci – optické oddělení od sousedních oken. Je proto důležité, aby brána měla dostatečné proporce (výška 3,3 m, šířka 3,5 m; srovnání vzhledem k člověku – viz obr. 14) a byla nedaleko posezení, jen tak může zakrýt úhel výhledu z blízkého domu.

11
12
13
14

Zahrada s podzemní nádrží

Na protáhlé zahradě široké necelých pět metrů (4,5 x 27 m) má majitel ještě další „lahůdku“ v podobě velmi mělce pod povrchem (30 cm) umístěné nádrže na mazut (3 x 9 m), která zabírá na daném místě téměř celou šířku zahrady. Zahrada přiléhá k okrajovému řadovému domu a mělká půda s nádrží se nachází v první třetině zahrady od domu.

Tento dvojitý problém lze vyřešit nejméně třemi variantami, jak ukazují následující návrhy.

1. Návrh: Zahradní pokoj

Zahrada s podzemní nádrží12

Nádrž na mazut je zakopaná mezi pergolami, které vymezují zahradní pokoj. Povrch v zahradním pokoji je buď celý pokrytý mulčí (štěrk + ozdobná kůra) nebo jen částečně a uprostřed štěrkové elipsy je trávník →→

Zahrada s podzemní nádrží9
Zahrada s podzemní nádrží4

Zahradní pokoj a za ním část zahrady se solitérním záhonem příčně rozdělují zahradu. Zúžené průchody a zamaskování konce zahrady přitahuje pozornost a lákají k objevování skrytých koutů 

Zahrada s podzemní nádrží10
Zahrada s podzemní nádrží8

Konec zahrady tvoří malý rozšířený trávník za solitérním záhonem, který zakrývá výhled od domu a poskytuje soukromí ↑

2. Návrh: Cesta horským lesem

Zahrada s podzemní nádrží13a

Nad nádrží je trávník, jenž má štěrkový lem. Cestu vyznačují nášlapné kruhy a vede ze strany na stranu, částěčně je krytá skupinkami jehličnanů  →

Zahrada s podzemní nádrží19
Zahrada s podzemní nádrží15a

Lesní atmosféru dokreslují doprovodné trávy a kapradiny, na konci zahrady také malé listnaté dřeviny →

Zahrada s podzemní nádrží18
Zahrada s podzemní nádrží17
Zahrada s podzemní nádrží16

3. Návrh: Meandr zahradou

Zahradou se vine cesta vyznačená po celé délce nášlapnými kruhy. Vede mezi ploty, čímž maximálně využívá nejdelších linií  a zdánlivě rozšiřuje prostor.  Skupinky sloupovitých jehličnanů nebo vyšších trav brání dohlédnutí na konec zahrady a tím opět zvyšují tajuplnost a přitažlivost zadních partií  →

Zahrada s podzemní nádrží21
Zahrada s podzemní nádrží22
Zahrada s podzemní nádrží23
Zahrada s podzemní nádrží24

↑ Na konci čeká překvapení – posezení u ohniště. Popínavé rostliny, treláže nebo zástěny neubírají šířku z omezeného prostoru, ale poskytují vhodnou clonu.

Plánky a doporučené rostliny k řešením této zahrady viz  Co vysadit nad mělce uložené technické prvky.

Fotografie majitele ukazují úpravu zahrádky v duchu třetího návrhu  →

P1060154M

Zrekonstruovaný dům a nová pergola nyní lahodí oku. Až budou záhony doplněny o trsovité trávy a podle přání majitele také o několik užších kultivarů jehličnanů, bude celkový dojem velmi příznivý  ↑ →

P1060158mm

Foto: majitel zahrady Aleš

Vizualizace: autorka

Zahrada u potoka

Problematickým pozemkem může být zahrada ve tvaru L, kterou tvoří dvě nesjednocené části. U řešené zahrady se hojně využívala část za domem, kam jednak není vidět ze silnice, jednak je zde vstup do domu. Druhá část „L“, vedoucí kolem boční zdi domu k silnici, ačkoli prostorná, byla bez využití. Opomíjená byla nejen z důvodu malého soukromí, ale také díky záhonu s přerostlými jehličnany, který obě oblasti odděloval.

původní stav

 

Přáním majitelů bylo sjednotit zahradní prostory, využít je cele pro pobyt v zahradě; původní výsadbu převážně přerostlých jehličnanů redukovat a celou výsadbu „zjemnit“. Zahrada má také vzrostlý habrový plot odddělující ji od potoka – doporučila jsem plot zachovat spolu s několika tvarově přitažlivými jehličnany na vhodných místech.

Řešení jsem našla při přemýšlení nad činnostmi, které majitelé chtějí na zahradě dělat – užívat ji k relaxaci, připravovat venku jídlo, stolovat, chtějí mít travnatou plochu pro slunění a hry, vodní radovánky a uvítají výhled na upravený zajímavý prostor.

Vznikly dvě varianty – s vířivou vanou nebo s bazénem; z nich si majitelé vybrali řešení s bazénem:

pohled na obě části zahrady

 

Návrh je sjednocen použitím dřevěných podlah v kombinaci s dlažbou. Podlahy doplňují dřevěné zástěny, které ohraničením prostoru opticky připojí dříve nepoužívanou část zahrady k hlavní části. Tím zároveň vzniká chráněný prostor od silnice i od sousedního pozemku pro plné bezstarostné využívaní bazénu a jeho okolí.  Soukromí chrání také několik zachovaných krásně rostlých jehličnanů, které jsou doplněné vysokými trávami. Dřevěná podlaha ve tvaru dvou překrývajících se čtverců na rohu domu u branky od silnice zve ke vstupu do části s bazénem; cesta k bazénu pokračuje nášlapnými dlaždicemi. Prostor kolem bazénu vítá návštěvníky bohatou výsadbou trvalek.

U vchodu do domu je posezení s krbem pod vysokou borovicí, za nízkou zídkou je terén o něco níže a je zde vysázena okrasná třešeň, na jejíž korunu díky výškovému rozdílu bude pěkný pohled.

Celá výsadba je laděna do středomořského stylu s levandulemi, šantami, šalvějemi a trávami, zároveň se sloupovitými jehličnany náznakově lemujícími cestu z nášlapných dlaždic. Styl podtrhují neosázené nádoby ve tvaru amfory.

Tmavočervená lavice před zástěnou ukončuje pohled od bazénu a díky své barvě přibližuje vzdálený konec zahrady. Alternativně na místě lavice může pokračovat výsadba. Zadní část zástěn je pokryta trelážemi s popínavými rostlinami pro pěkný výhled i pro sousedy (taktéž kompostéry jsou ukryté za keři).

Na následujícím obrázku je vidět záhon mezi vjezdy; střídají se na něm velké kameny s trávami a modře kvetoucími trvalkami jako ozvěna horských scenérií.

předzahrádka

Druhá varianta pro řešení zahrady ve tvaru L:

navrhované řešení s vířivkou

Tentokrát je zahrada propojena oblouky a vlnovkami. Ladné křivky určují okraje záhonů, tvarují dřevěné podlahy, vydlážděné posezení a tvar vlnovky má zídka určená k sezení před vzrostlou borovicí. Sedací zídka doplňuje možnosti sezení v místě stolování, kde je navržen také krb. Vlnovka pokračuje štěrkovým záhonem k průchozí bráně, za kterou se schází k potoku. Bránu spojuje s dlažbou kolem domu oblouk z prken uložených ve štěrku. Další dřevěný oblouk je podstatně širší a je v něm zapuštěna vířivá vana. Před obloukem keřů v trávníku, může, ale nemusí být okrasný strom, v návrhu jsem zamýšlela jeden z dřínů, např. Cornus florida. Ve štěrkových záhonech se střídají trvalky s trávami, mohou v nich být pěstovány také různé bylinky.

 

« Starší příspěvky

© 2024 My a zahrada

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑