Jahodový špenát a jiné merlíky k jídlu

Rostlina z čeledi merlíkovitých Chenopodium foliosum merlík listnatý neboli jahodový špenát je nezvyklá a zajímavě vyhlížející zelenina. Vytváří plody podobné malinám, které se dají konzumovat.

Plody dozrávají v červenci:

Svítivě červené plodenství v paždí listů jsou na záhoně spíše ozdobou, mají mdlou chuť; ale můžeme také využívat mladé listy do začátku kvetení, které se upravují jako špenát. Když už si dáme tu práci a vypěstujeme si jahodový špenát ze semen (která stačí v dubnu až květnu vysít na záhon a poté vzešlé rostlinky trochu vyjednotit), s chutí použijeme plody výrazné barvy a zároveň nevýzazné chuti na ozdobu jídel, jak sladkých, tak slaných – což bude vypadat na talíři o to efektněji…

Jednoletý merlík Chenopodium foliosum potřebuje slunné místo s výživnou, přiměřeně vlhkou půdou, dorůstá výšky 50 cm.

Jako chutnou špenátovou zeleninu lze upravovat příbuzný Chenopodium bonus-henricus merlík všedobr. Potřebuje hlinitou výživnou půdu na slunci a pro bohatou úrodu jemných listů a výhonků pravidelnou zálivku. Vyséváme ho nepříliš hustě přímo na místo, je to tentokrát víceletá rostlina dorůstající výšky 60 cm.

zdroj: Wikipedie

Chenopodium ambrosioides merlík vonný je jednoletá léčivá rostlina a koření v jednom. Je podobný merlíkům, kvete drobnými zelenavými květy, spodní listy jsou zubaté, protáhlé, horní jsou kopinaté. Jako koření a léčivka se merlík vonný používá v suchém stavu; buď se sbírá celá rostlina nebo i jen listy a květy. Podporuje chuť k jídlu, uklidňuje nervy, uvolňuje křeče trávicího ústrojí a je podle dřívějších záznamů účinný proti hlístům – v minulosti se používal jako anthelmintikum (syn. Ch. anthelminticum).

zdroj: Commons wikimedia

 

Zde je recept na masové kuličky z knihy Dagmar Lánské: Koření pro každé vaření na mexické masové kuličky v rajské omáčceAlbondigas:

200 g vařené rýže, 500 g mletého masa, sůl, 2 vejce, špetka dobromysli, 1 lžička máty, 1 lžička merlíku vonného, 1 lžička drceného pepře,  1/2 lžičky římského kmínu, 2 cibule, 2 – 3 lžíce oleje, 3 rajčata, 1/2 l vývaru

Mleté maso prohněteme s rýží, vejci, kořením, solí. Vytvarujeme menší kuličky. Na oleji zpěníme cibuli pokrájenou na kolečka, přidáme dobře pokrájená rajčata, opečeme a zalijeme vývarem. Pak přidáme masové kuličky a pomalu půl hodiny vaříme. Podáváme v hlubokých talířích s rýží nebo chlebem či plackami.

 

Upraveno podle:

Bertelsmannův zahradní lexikon 2 C – Cu

Dagmar Lánská a kol.: Koření pro každé vaření

Foto: autorka

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Archiv rostlin - popis a návod k pěstování, Dobrá kniha. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *